петък, 2 ноември 2012 г.

През ноември УМБАЛ "Св. Георги" в Пловдив провежда безплатни изследвания за рак на простатата

Безплатни кръвни тестове за скрининг на рак на простата организира през целия месец ноември УМБАЛ "Свети Георги". Кампанията е съвместна с Клуб Раунд Тейбъл 3 Пловдив, които осигуряват консумативите за извършване на изследванията. Това съобщи изпълнителният директор на лечебното заведение проф. д-р Карен Джамбазов.

Напълно безплатно всеки делничен ден от 1 до 30 ноември мъже над 40 години могат по най-безболезнения начин да проверят нивата на простатно специфичния антиген (PSA) - изследването се извършва с вземане на венозна кръв чрез венепункция и не е необходима някаква специална предварителна подготовка, обясняват уролозите.

Във времето от 8:00 до 13:00 изследванията ще бъдат в приемния урологичен кабинет №10, а след това - в Клиниката по урология на 9-ия етаж. И двата пункта се намират в Хирургичния блок на болницата на бул. "Пещерско шосе" №66. Четирима лекари от Клиниката по урология са на разположение за консултации и насочване за по-нататъшно лечение в случаите, когато резултатите от теста показват завишени стойности на простатния специфичен антиген в кръвта.

PSA е протеин, произвеждан от простатната жлеза при мъжете. Повишените му нива могат да свидетелстват за увеличаване на жлезата, възпаление или за рак на простатата. Нивата на PSA могат също да се използват за контролиране ефикасността на терапевтичните режими върху състоянието на простатата.

В Европа всяка година се откриват близо 2,6 млн. нови случаи на рак на простатната жлеза. Заболяването има дял от 11% при всички онкоболни мъже, а в 9 на сто от случаите е главен виновник за смъртните случаи при силния пол, сочи статистиката. Обикновено първите симптоми се проявяват след навършване на 40 години, затова и кампанията е насочена към тази възрастова група, обясниха от УМБАЛ "Свети Георги".

(C) Plovdiv24.bg | Източник: http://news.plovdiv24.bg/391552.html#ixzz2B0oOoWFu

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Популярни публикации

Последователи