неделя, 14 октомври 2012 г.

Феликс Баумгартнер скочи успешно от 39 км височина

Феликс Баумгартнер направи успешен опит за скок от ръба на Космоса. Опитът му го превърна в първия човек в историята, който подобри рекорда за височинен скок - той скочи от малко над 39 км. Баумгартнер обаче не подобри рекорда за най-дълго свободно падане. Австриецът се приземи след 4,19 минути свободно падане, като не успя да подобри рекорда на Джоузеф Китингър (84), който единствен разговаряше с него по време на експеримента - 4,36 минути. Баумгартнер подобри и рекорда за най-висок полет с управляем балон, който преди това бе закотвен на 34 668 м от Виктор Прадър и Малкълм Рос.

Надеждата на Баумгартнер бе да развие скорост от над 1200 километра в час, с което да се превърне в първия човек в света, успял да премине звуковата бариера с тялото си. Все още се очакват официалните данни за скоростта, чиято горна граница по предварителни данни е била 1 170 км/ч. На пресконференцията по-късно стана ясно, че максималната скорост на Баумгартнер при падането е била 1342 км/ч.

С този си подвиг, Баумгартнер напълно оправда инвестицията на "Ред Бул" от 50 милиона евро.

Капсулата, парашутът и костюмът, разработени специално за скока на австриеца, са на обща стойност около 35 млн. евро. Към тях се прибавят значителните разходи за екипа на Баумгартнер, в който влизат бивши специалисти от НАСА и военновъздушните сили. Според Арт Томпсън, технически директор на проекта "Стратос", само балонът, който бе повреден при прекъснатия във вторник опит, струва 550 000 долара. За пълненето му трябваше хелий, за който се плаща 55 000 евро.

Естествено, екипът имаше резервни балони. Всички бяха с размер, по-голям от статуята на свободата в Ню Йорк. Площта им бе колкото 16 футболни игрища. Те са в състояние да поберат над 30 милиона куб. фута хелий. Високи са колкото 55-етажна сграда. Заедно с въжетата и капсулата достигат дължина от над 220 м.

1 коментар:

  1. Седях пред компютъра и го гледах с огромен трепет и очакваност как ще скочи.Беше наистина много вълнуващо, само дори гледайки от страни.Но под мисълта, че той скача сега точно в този момент е много интересно чувство.Как ли са се чувствали неговите роднини.Това е човек който обича адреналин.Да падаш толкова време, все едно летиш.Да падаш със скорост от 1 170 км/ч е огромно постижение и не знам кога отново някой ще се осмили да го подобри. 4,19 минути да падаш е много хубаво!

    ОтговорИзтриване

Популярни публикации

Последователи