понеделник, 2 април 2012 г.

Заповядайте в хижа Чернатица

Хижа Чернатица е изградена е от туристическо дружество "Руен" – гр. Пловдив със съдействието на ЦС на БТС през 1974 г. Намира се на 1355 м.н.в. сред просторна поляна оградена от иглолистна гора в м.Дългата нива. Хижата е модерна триетажна сграда с 80 легла, има стаи с 2 и 4 легла. На всеки етаж има стаи със самостоятелен санитарен възел и стаи (на четири) с общ санитарен възел, добре уреден ресторант, туристическа столова. Тя е една от хижите с най-добри вътрешни архитектурни решения. Електрифицирана е, водоснабдена (постоянно течаща топла вода)и канализирана.

В стаите е поставен ламинат, а в ресторанта и туристическата кухня нов теракот, претапицирани са и част от мебелите. Като най-удобен изходен пункт е гр.Пловдив, откъдето с редовните автобуси от автогара "Родопи" до хижа "Здравец" се пристига за около час. След площадката на спирката има построен параклис и продължавайки успоредно на главния мек път ще стигнете до моста на река Студенецка, откъдето право нагоре за около 35 мин. през лятото и 45 мин. през зимата ще стигнете до хижа "Чернатица". По главния път след 1 час се пристига на летовище "Студенец". От там на 10 мин., по посока Бяла Черква, се отделя добре очертана маркирана пътека с надпис хижа "Чернатица" Минава се през чудно красиви местности, където има изградени чешми от туристи ветерани. След около 30 минути се пристига на хижа "Чернатица" издигната на южния скат на плоския връх "Къркъма".
Любителите на по-големи преходи могат да отидат през местноста Кулата до летовище "Бяла Черква" за около 2.30 часа и оттам за хижа "Персенк" и "Еркюприя", до хижа "Руен" и едноименния връх (1215 м.н.в.) (за предпочитане през хижа "Здравец") за около 3.30 часа, до хижа "Равнища" през хижа "Здравец" за 4 часа.

Всички туристически пътеки за летовище "Бяла Черква", х."Руен", х."Здравец", х."Равнища" и "Студенец" са много добре маркирани. Необходимо е да се следи обозначения цвят на маркировката за посоката, в която сме тръгнали. Във всички посоки има достатъчно чешми с бистра студена вода.

Особено по пътя за Кулата – "Бяла Черква" и в околностите на хижата може да си наберем горски плодове – боровинки, ягоди, малини, билки, и гъби.

Хижа "Чернатица" е подходяща за посещения през всички сезони на годината поради удобствата, които предлага на любителите туристи и активно почиващите. Непосредствено до хижата има паметник на който е написана партизанска клетва.

Съседни туристически обекти:

- х.Здравец - 1.30ч.

- х.Руен - 3.30ч.

- х.Равнища - 3.00ч.

- лет.Студенец - 1.30ч.

Пътеките са маркирани.

Цените през пролетта и лятото са както следва:

- За двойки стаи с общ санитарен възел - 10 лв.

- За четворки стаи с общ санитарен възел - 10 лв.

- Апартамент - 40 лв.

Цените през есента и зимата са както следва:

- За двойки стаи с общ санитарен възел - 12 лв.

- За четворки стаи с общ санитарен възел - 12 лв.

- Апартамент - 40 лв.

За членове на БТС - 1 лв. отстъпка

За ветерани на Туристическо дружество "Руен" - 2 лв. отстъпка

За деца до 12 години - 30% отстъпка

За контакти и резервации обадете се на телефони 0898/426-711 и/или 0882/966-398 и търсете Елка или Здравко Дошкови.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Популярни публикации

Последователи