Пет фирми производителки използват забранения синтетичен оцветител за лимонада тетразин Е2 във великденските козунаци, са установили проверки на РИОКОЗ - Стара Загора. Отклонения в нормите за съответствие на хляб и хлебни изделия и за спазване на изискванията на Здравното министерство по Наредба No 8 за добавките в храни са показали козунаци на "Яница" АД - Нова Загора, на казанлъшкото дружество "Хляб и хлебни изделия", на "Грами" - Стара Загора, на "Булмашинженеринг" - Хасково, и "Жак -03 Жулев и сие" - Садово, информира на пресконференция д-р Станимир Станков, директор "Здравен контрол" към РИОКОЗ. Освен това козунакът, произведен от Жак -03 Жулев и сие" - Садово, не може да се реже, тъй като се троши на поразия. Директорът на инспекцията д-р Елена Канева поясни, че тетразинът е безвреден и разрешен сладкарски оцветител, с него се боядисвала лимонада например, но тази съставка е забранена да се ползва в хляб и хлебни изделия, защото се заблуждава потребителят, пише вестник Старозагорски новини.
Препоръката на специалистите към купувачите е да не се увличаме по прекалено жълтите козунаци. Сравнението между козунак без яйца и с яйчен меланж пoказва драстична разлика в цветовете. Домашно приготвеният е почти бял до белезникав, а не яркожълт. Ако се прави с яйца, козунакът би трябвало да струва 10-14 лева за килограм, поясняват специалисти.
А тъй като козунакът отдавна вече не се продава само по Великден и вече е целогодишен продукт, нека бъдем по-прецизни като консуматори на това тестено изделие, особено ако то е сред любимите закуски на детето ни, съветват инспекторите от РИОКОЗ.
Проверките на Здравната инспeкция за традиционните за Великден курабии са показали, че при тях няма отклонения. Безвредни и в нормите са и продаваните от различни производители бои за яйца, както и готовите боядисани яйца. Деветте направени проби в търговската мрежа и складовете са показали спазване на стандартите.
Няма коментари:
Публикуване на коментар