вторник, 9 декември 2008 г.

Реч на Гагарин на търг



В Роскосмос изразиха съжалението, че аукционна къща "Сотбис" ще продаде на търг уникати, които са свързани с историята на руската космонавтика, съобщи ИТАР-ТАСС.

Търгът ще се състои в Ню Йорк на 11 декември. От днес лотовете могат да бъдат разгледани в офиса на аукционната къща в Манхатън.

Посетителите ще видят ръкописни и печатни материали, отнасящи се за формирането на съветската космическа програма. В подборката влизат ръкописи за историческия полет на Юрий Гагарин, както и личните му разкази за развитието на космонавтиката.

Топ-лотът на търга е отчет за полета на орбиталния космически кораб "Восток" от 12 април 1961 година, написан от Гагарин. Специалистите го оценяват на 500 - 700 хиляди долара.

Това е един от четирите екземпляра на отчета, единственият, който е в частни ръце. Другите три са в руски архиви. Сред лотовете е и речта на Гагарин от 10 април 1961 г., написана от него самия.

Тя е била произнесена пред Държавния комитет за космически полети само два дни преди историческия старт. На Гагарин е било разрешено сам да си напише речта, затова тя е изключително емоционална, твърди ИТАР-ТАСС.

Началната цена на лота е 200-300 хиляди долара. В офиса на "Сотбис" са изложени също лични дневници и тетрадки на Василий Мишин от 1960-1964 г., бившата дясна ръка на основоположника на руската космонавтика Сергей Корольов.

Ръкописите (първоначална цена 300 -500 хиляди долара) представляват хроника на развитието на съветската програма за изследване на космоса.

Уникатите са собственост на американския бизнесмен Рос Перо, купени от него преди 15 години на търг на "Сотбис".

Парите от търга ще бъдат преведени на фонда на Перо, който отпуска средства по програми, свързани със здравеопазването и висшето образование.

Източник: http://www.slava.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Популярни публикации

Последователи