четвъртък, 1 април 2010 г.

Черен списък на фирмите, от които да не купуваме козунаци!


Пет фирми производителки използват забранения синтетичен оцветител за лимонада тетразин Е2 във великденските козунаци, са установили проверки на РИОКОЗ - Стара Загора. Отклонения в нормите за съответствие на хляб и хлебни изделия и за спазване на изискванията на Здравното министерство по Наредба No 8 за добавките в храни са показали козунаци на "Яница" АД - Нова Загора, на казанлъшкото дружество "Хляб и хлебни изделия", на "Грами" - Стара Загора, на "Булмашинженеринг" - Хасково, и "Жак -03 Жулев и сие" - Садово, информира на пресконференция д-р Станимир Станков, директор "Здравен контрол" към РИОКОЗ. Освен това козунакът, произведен от Жак -03 Жулев и сие" - Садово, не може да се реже, тъй като се троши на поразия.

Директорът на инспекцията д-р Елена Канева поясни, че тетразинът е безвреден и разрешен сладкарски оцветител, с него се боядисвала лимонада например, но тази съставка е забранена да се ползва в хляб и хлебни изделия, защото се заблуждава потребителят, пише вестник Старозагорски новини.

Препоръката на специалистите към купувачите е да не се увличаме по прекалено жълтите козунаци. Сравнението между козунак без яйца и с яйчен меланж пoказва драстична разлика в цветовете. Домашно приготвеният е почти бял до белезникав, а не яркожълт. Ако се прави с яйца, козунакът би трябвало да струва 10-14 лева за килограм, поясняват специалисти.

А тъй като козунакът отдавна вече не се продава само по Великден и вече е целогодишен продукт, нека бъдем по-прецизни като консуматори на това тестено изделие, особено ако то е сред любимите закуски на детето ни, съветват инспекторите от РИОКОЗ.

Проверките на Здравната инспeкция за традиционните за Великден курабии са показали, че при тях няма отклонения. Безвредни и в нормите са и продаваните от различни производители бои за яйца, както и готовите боядисани яйца. Деветте направени проби в търговската мрежа и складовете са показали спазване на стандартите.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Популярни публикации

Последователи