събота, 17 април 2010 г.

СЕМ изпрати писмо до Нова ТВ за "Биг Брадър Фемили"



На заседанието си на 14 април 2010 г. Съветът за електронни медии обсъди и прие междинни констатации в доклад на дирекция “Мониторинг” за наблюдението на риалити предаването “Биг Брадър фемили”, съобщиха от СЕМ.

В писмото подписано от председателя на СЕМ доц. Георги Лозанов и адресирано до Карл Якоб Андерсон, изп. директор на "Нова телевизия - първи частен канал“ АД се отбелязва, че е установено, че са излъчени сцени, съдържащи прояви на вербална и физическа агресия между участници в предаването, както и аудиовизуално съдържание в противоречие с общоприетите морални норми и схващането за добрите нрави. Подобни епизоди са заплаха за физическото, психическото и моралното развитие на децата – участници в предаването и потенциални негови зрители, пише в писмото на СЕМ.

В рамките на своите правомощия по надзора върху дейността на доставчиците на медийни услуги /съгласно чл.32 и чл.33 от ЗРТ/ и в духа на европейските изисквания за нарастващата роля на саморегулацията и корегулацията в съвременната медийна среда Съветът за електронни медии Ви обръща внимание за необходимостта от стриктно спазване на законовите разпоредби, защитаващи децата от вредно медийно съдържание. Съветът настоява елементи от програмата с възможно вредно въздействие върху детската аудитория да не бъдат излъчвани преди 23,00 часа.

Съветът за електронни медии изразява убеждението си, че в качеството си на доставчик на медийни услуги, с отговорността за тяхното съдържание /съгласно чл.17, ал.1/ от ЗРТ, “Нова телевизия – Първи частен канал” АД в съответствие със законовите разпоредби ще съобрази предаванията от поредицата “Биг Брадър Фемили” с обществените нагласи и произтичащите от тях общоприети морални норми. В полза на това ще е и по-балансираният подбор на участниците, който да отговори на предварителна заявка на предаването, че ще е представително за българското семейство днес.

В случай, че продължаващото наблюдение не установи промяна в медийното поведение на операторите, включващи предаването в програмите си / “Нова телевизия” и “Диема Фемили”/ Съветът ще пристъпи към административно-наказателни действия, предвидени в Закона за радиото и телевизията, пише в писмото на СЕМ.

Източник: www.info.rozali.com

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Популярни публикации

Последователи