четвъртък, 17 март 2011 г.

Глобяват кмета на Пловдив за мръсен въздух


Колосални глоби грозят кмета на Пловдив Славчо Атанасов заради мръсния въздух в града. Прахът и азотният диоксид в атмосферата над Пловдив превишавали тройно нормативите. Европейската комисия допускала едва 35 дни през годината да има допустимо замърсяване на въздуха. В Пловдив обаче са отчетени 139 дни, в които запрашеността на атмосферния въздух била над нормите. Това стана ясно вчера от актуализираната програма за качеството на атмосферния въздух в Пловдив на местната Енергийна агенция.

Основните източници на замърсяването на въздуха са отоплението с дърва и въглища, индустриалните предприятия и автомобилите. Най-мръсен въздух в Пловдив дишат в районите "Централен" и "Южен". В центъра на града например било установено, че за година във въздуха има по 58 тона прах. Най-чист се оказал панелният район "Тракия" - с 5 тона прах годишно във въздуха.

До юни градската управа трябва да въведе мерки, за да стане атмосферата над тепетата по-чиста, съобщи шефката на пловдивската Енергийна агенция Лияна Аджарова. В противен случай санкцията заради прашния въздух ще е по 100 000 лева за ден. "До юни тази година са необходими спешни мерки за подобряване чистотата на въздуха. Ако това не стане, България ще бъде глобена еднократно с 1,5 милиона лева. Отделно за всеки ден, в който нормата за чист въздух бъде превишена, Пловдив ще плаща по 100 000 лева санкция", обясни Аджарова. Тя уточни, че за да влезе градът в нормите на ЕС, трябва да бъдат убедени хората да спрат да се топлят с дърва и въглища.

В студените месеци около 17 хиляди семейства от града се топлели с въглища, чиито изгаряния основно запрашавали въздуха. Необходимо било и поне 20 000 автомобила да бъдат спрени от движение. Според енергийните експерти на агенцията продажбата на нискокачествени въглища и брикети трябвало да бъде ограничена.

Проблем за пловдивчани се оказва и хвърлянето на пясък по улиците през зимата. Според актуализираната програма на агенцията през зимата опесъчаването на улиците трябвало да се замени с химически гранули, които да топят снега. Хигиенизирането на Пловдив също трябва да бъде модернизирано, смятат специалистите. Те препоръчват задължително миене на улици и булеварди поне три пъти в седмицата с вода.

Източник: МОНИТОР

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Популярни публикации

Последователи