сряда, 9 март 2011 г.

Безплатни прегледи на пациенти с хронични бъбречни заболявания на 11 март 2011 в "Александровска" болница в София


По повод Световния бъбречен ден ще се проведат безплатни прегледи на пациенти от цялата страна с хронични бъбречни заболявания.

Желаещите ще могат да проверят състоянието си на 11 март от 10 до 14 часа, в кабинет № 6 на „Александровска” болница. Необходимо е желаещите да се запишат предварително на телефон: 02/9230 420

Световният бъбречен ден се подкрепя всяка година от Международното дружество по нефрология и Международната федерация на бъбречните фондации. След първото честване през 2006 г., значението на Световния бъбречен ден нарасна значително и се превърна в най-широко отбелязваното събитие в света, посветено на бъбречните заболявания.

Повече от 1 065 000 човека от целия свят са на хемодиализно лечение, а 1 милион умират ежегодно от прогресията на бъбречните болести.

Повече от 50% от тези пациенти са с диабет и артериална хипертония, но голяма част от тях дори не подозират, че са с нарушена бъбречна функция.

През 2011 г. Световният бъбречен ден ще акцентира вниманието към значителната и често пренебрегвана роля на бъбречната дисфункция за нарастващата сърдечно-съдова заболеваемост и смъртност в света. Кардиоваскуларните усложнения са най-честата причина за смърт при пациентите с бъбречна недостатъчност.

Ранното откриване и редовната терапия са решаващи за предотвратяване на възникването и прогресията на бъбречните болести до хронична бъбречна недостатъчност.

Припомняме, че в България смъртността на чакащите за трансплатация на бъбреци пациенти е 9% само за миналата година. Има и такива, които сами са отказали да бъдат включени в списъците за животоспасяваща операция. Между 16-24% е смъртността при пациентите на хемодиализа.

Източник: http://www.bnews.bg/

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Популярни публикации

Последователи