понеделник, 8 ноември 2010 г.

България и Шенген

България вече работи с Шенгенската информационна система (ШИС), съобщи МВР. Първият сигнал е въведен в 20.45 часа в събота от Първо РПУ - София и се отнася за откраднат автомобил. Той незабавно е бил въведен в ШИС за издирване в държавите от Шенген.

Съгласно пътната карта за включване на България в ШИС на 5 ноември започна техническото включване на Националната система към Централната шенгенска информационна система, базирана в Страсбург, уточнява МВР. В резултат на това в събота след 18 ч. крайните потребители на ШИС в България са включени с достъп до базата данни. Непосредствено след това бюрото СИРЕНЕ започна да обменя сигнали с други държави - членки на Шенгенското пространство.

СИРЕНЕ беше открито на 22 октомври, като част от дирекцията за международно сътрудничество в МВР. Според европейските изисквания всяка държава - членка на Шенген, създава подобна структура - Supplement Information Requies at the National Entry (SIRENE), която работи в непрекъснат денонощен режим и обменя информация с другите бюра.

В бюрото СИРЕНЕ в неделя е получен и първият сигнал за заловен издирван - български гражданин по Европейска заповед за арест. Той бил арестуван в Испания, след като България е въвела данни за него в ШИС. От събота до днес в системата са подадени 31 сигнала за издирвани лица, автомобили и документи, уточнява МВР.

Дано следващата година по някое време да се поздравим с влизането в Шенген. Румънският премиер Емил Бок се надява, че през март 2011 г. България и Румъния ще бъдат членки на Шенген. Надявам се и аз, тъй като определената дата от ЕС за присъединяването на България и Румъния е 27 март 2011.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Популярни публикации

Последователи