петък, 13 март 2009 г.

Цените на мобилните разговори падат драстично


Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) съобщи, че на три пъти за година намалява цените на мобилните разговори. От 1 юли 2010 г. цените трябва да достигнат нива с от 42% до 56% по-ниски от сега.

"Мтел" и "Глобул" изказаха несъгласие с тази мярка.

КРС се съобрази с препоръките на Европейската комисия след проведената нотификация на три пазарни анализа и реши да въведе незабавна симетрия между тарифите на едро от фиксирана към мобилна и от мобилна към мобилна мрежа, се казва в съобщението на регулатора.

Комисията е одобрила нов, по-ускорен план за поетапно намаляване на цените на едро за терминиране на разговори в мобилни и фиксирани мрежи.

Въвеждането на симетрия между тарифите от фиксирана към мобилна и от мобилна към мобилна мрежа ще доведе до понижаване на цените от фиксирана към мобилна мрежа съответно с 14% за силен трафик (25 ст.) и 24% за слаб трафик (19 ст.).

Новият план за поетапно намаляване на цените предвижда от 1 юли т.г. тарифите да бъдат намалени съответно от 25 ст. на 23 ст. за силен трафик (8%) и от 19 ст. на 17 ст. за слаб трафик (10,5%).

От началото на 2010 г. се налага ново намаление от 11% за силен и 12% за слаб трафик, съответно от 23 ст. на 20,5 ст. и от 17 ст. на 15 ст.

Последното поевтиняване се предвижда от 1 юли 2010 г., когато цените ще намалеят с още 36,6% за силен и 27% за слаб трафик и ще достигнат нива съответно 13 ст. и 11 ст.

Според вида на трафика и произхода на повикване, общото намаление на цените за терминиране на разговори в мобилни мрежи ще е между 42% и 56%.

"М-Тел" изрази изненада от решението на КРС. От пресцентъра на оператора съобщиха, че

решението е една от най-крайните и рестриктивни мерки,

налагани от национален регулатор в рамките на ЕС.

Считаме мерките за непропорционални, защото българският мобилен пазар е силно конкурентен. За това говори фактът, че в България проникването на мобилни услуги вече е над 140%, което нарежда страната ни на четвърто място в Евросъюза по този показател, заявиха от "Мтел".

Решението на КРС не подкрепя инвестиционната програма на "Глобул", както и политиката на оператора за запазване на работни места, съобщиха за БТА от компанията.

Източник: http://netinfo.bg/

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Популярни публикации

Последователи