сряда, 13 април 2011 г.

Депутатите намалиха срока за изкупуването на тока от ВЕИ

В последния момент депутатите от икономическата комисия прекроиха значително проектозакона за използването на енергията от възобновяеми източници на фона на протестите на инвеститорите. В сряда при разглеждането преди второ четене в пленарна зала народните представители решиха да намалят срокове на договорите за задължително изкупуване на енергия от възобновяеми източници по фиксирана цена.

Продължилото близо четири часа заседание бе посетено от финансовия и от икономическия министри. Симеон Дянков се завъртя за кратко и подкрепи промените, а министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайча Трайков се появи в края, но не пожела да отговори на журналистическите въпроси защо тези поправки се правят в последния момент преди окончателното одобрение на проектозакона.

С одобрените корекции контрактите за енергия от фотоволтаици ще се сключват за срок от 20 години вместо 25. Договорите за изкупуване на вятърна енергия ще са за 12 вместо за 15 години, а за биомаса ще се сключват също за 20 години. От водноелектрически централи с мощност до 10 МВ токът ще се изкупува задължително на преференциални цени за срок от 15 години.

По думите на Ангел Семерджиев, шеф на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) новите срокове защитават интересите и на инвеститорите и на потребителите. По-кратките срокове например ще доведат до по-голяма добавка към цената за изкупуване на енергия от ВЕИ.

Бизнесът обяви за скандално предложението преференциалните цени да се определят при издаване на акт 15 на съоръженията. От асоциацията на производителите на вятърна енергия заявиха, че този текст ще унищожи индустрията, защото при разработването на бизнес плановете няма да се знае на каква цена ще продават енергията. Никоя банка няма да иска да финансира проектите ни, заявиха от асоциацията. Те заплашиха, че ще сезират всички възможни институции и ще искат от президента да наложи вето.

С предложенията, направени в последния момент от ГЕРБ, се променят префенренциите за производство на енергия от ВЕИ за собствени нужди. По облекчена процедура ще се включват към мрежата мощности до 30 КВ, монтирани върху покриви и фасади. Става въпрос за обикновените граждани, които искат да си сложат слънчеви панели на сградите. Същото ще важи и за предприятия, които искат да си монтират фотоволтаици за собствени нужди до 200 КВ. В първия вариант на закона облекчената процедура за предприятия важеше за мощности до 1 МВ.

Облекчената процедура ще важи и за производители на енергия от биомаса – до 1 МВ.

Количеството електроенергия, което остане неизползвано от тези т.нар. малки инвеститори, ще се изкупува от НЕК задължително на преференциални цени. Това дава възможност и за печалба от тази инвестиция.

След влизането в сила на промените в закона, ДКЕВР ще даде нови преференциални цени и нови срокове на всички инвеститори, които нямат влязъл в сила договор за изкупуване на енергията. Това ще важи и за тези, които имат предварителни договори. За всички, които вече работят по утвърдени договори и срокове, остава в сила завареното положение. Ако съоръжението обаче няма акт 15 - за него важат новите правила.

ДКЕВР ще определи различни цени за различните мощности (до 200 КВ, до 500 КВ, до 1 МВ и т.н.), както и за различните конструкции - покривни, фасадни и т.н.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Популярни публикации

Последователи