сряда, 25 април 2012 г.

Kaksepishe.com - полезен сайт, който ще ви помогне в правописа на трудните думи

Ако сте от хората, които все още държат на правописа и не искат да пренебрегват правилата на езика дори и в свободното интернет общуване, един нов сайт може да ви бъде особено полезен - kaksepishe.com.

Страницата е създадена и се поддържа от Павлина Върбанова, доктор по български език. От дълго време тя дава съвети по правопис в личния си блог, където отговаря на конкретни въпроси, свързани с всички форми на българския език.

Новият сайт е справочник за правописа, пунктуацията и граматичните правила и със сигурност няма да подведе потребителите си, защото цялата информация в него е проверена в официални издания на Института за български език при БАН, а във всяка публикация са посочени и източниците за нея. Така че всеки, който има затруднения с правописа, пунктуацията или граматичните правила или пък се колебае как се пише дадена дума, би могъл да се допита до този сайт, където съдържанието е представено под формата на кратки въпроси и отговори, придружени от примери.

"Как се пише" със сигурност би дал предизвикателни теми за обсъждане и за най-вещите в правописа - като например суитшърт, суитчър или суичър е правилната форма на български. Оказва се, че думата липсва в "Нов правописен речник на българския език" на БАН от 2002 г., но в "Речник на новите думи в българския език" на Института за български език от 2010 г. думата присъства под формата "суитшърт". В края на статията за нея обаче е добавено, че има и други форми: "суитчър" и "суичър".

Ако не откриете нужната информация, на сайта може да задавате въпроси. Така ще съдействате за обогатяването на сайта, който съдържа повече от 850 въпроса и техните отговори.

Източници: www.dnevnik.bg и kaksepishe.com

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Популярни публикации

Последователи